• Rikke Bianca Colburn

Vennelyst

Vennelyst er Københavns ældste kolonihaveforening, etableret i 1892.


Den ligger i ly af Christianshavns Vold, ikke langt fra de tæt trafikerede gader omkring Christmas Møllers Plads, men når man går inde på haveforeningens snævre gange, skiftes biltrafikken ud med huse i mange former og farver.


Her finder man huse med navne som ” Tropical”, ”Radissely”, ”Grinern” og ”Ernas Lysthus”, og ud over navnene er mange af haverne pyntet med alt fra drikfældige trolde, instrumentspillende rumvæsener til hjemmelavede vejrhaner.


Her ligger også museumshuset ”Søtter”, som ikke er meget større end min søns legehus, men som har et køkken med Madam Blå Stel og hyggelige detaljer. Man finder også Kuppelhuset, der med sin gyldne løgkuppel, er kolonohaveforbundets symbol på kolonihavebevægelsen. Der er meget at se på og en en fantastisk atmosfære af kreativitet og ro.


Vi mødes med Karin Norgreen Larsen i hendes blå kolonihavehus. Huset har været i hendes familie siden 1908 og er fyldt med historier. Hendes oldemor døde på terassen under dronningetræet i 1957, hendes farfar har komponeret de noder, som er malet på et skilt på huset og han plejede at gå ned af stierne og spille Tuba, mens børnene skiftedes til at sidde i den. Det var, når han ikke sad i huset med en gummimaske på, og kiggede ud af vinduerne. Masken har været væk, men har nu fundet vej tilbage, og jeg tager et billede af Karin med masken på, siddende præcis der, hvor hendes farfar sad.


Haverne og Vennelyst har med sine 128 år på bagen helt sikkert mange historier at fortælle, og jeg prøver at forestille mig nogle af dem, mens jeg går ned af stierne mod min cykel. Det sidste hus jeg ser, hedder " Slap a´".Huset "Kom Glad"
Stier


Karin Norgreen Larsen foran sit hus


Karin Norgreen Larsen


Fra stuen i Karin Norgreen Larsens hus

Karin Norgreen Larsen i hendes farfars maske
Museumshuset Søtter
Vindue i museumshuset Søtter


Interiør i museumshuset

Hus i Vennlyst med Kuppelhuset i baggrundenFarverigt hus

Hus med Høne

Havepynt - Alien


Vejrhane


Ernas Lysthus

Huset "Tropical"


Huset "Grineren"
Sti langs Christianshavs VoldLampe fra Tivoli


Have


© 2020 Stemmer fra Amar